Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   De ziua mondială a populaţiei:…

De ziua mondială a populaţiei: Tot mai mulţi oameni pe glob şi tot mai puţini în Moldova

De ziua mondială a populaţiei, marcată anual la 11 iulie, Fondul ONU pentru Populaţie demarează campania „7 miliarde de Acţiuni”. La 31 octombrie 2011 se aşteaptă ca numărul populaţiei Pământului să atingă cifra de 7 miliarde. Contrar tendinţelor globale, în R.Moldova numărul populaţiei este în descreştere, iar ţara se confruntă cu un masiv proces de îmbătrânire. Chiar şi cele mai optimiste prognoze arată că până în 2050 populaţia R.Moldova va fi în permanentă scădere, în următorii 40 de ani ajungând la mai puţin de un milion. Pentru a redresa această situaţie, este necesar de a susţine şi promova naşterea celui de-al 3-lea copil în familie, susţine Olga Gagauz, şefa sectorului Demografie din cadrul Academiei de Ştiinţe.

„În ultimii 17 ani evoluţia demografică s-a produs sub nivelul necesar schimbului de generaţii. Anual, pierdem pe cale naturală circa 3800 de locuitori, adică 3-4 sate dispar în fiecare an. Moldova este într-un declin demografic şi acţiunile pentru a stopa acest fenomen nu mai pot fi amânate. Susţinerea financiară acordată de către stat este insuficientă pentru motivarea familiilor de a da naştere la al 2-lea sau al 3-lea copil”, a declarat ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.

Boris Gâlca, Reprezentantul Adjunct al UNFPA în Moldova a menţionat că politicile familiale în R. Moldova sunt bine conturate la nivel teoretic şi este nevoie de mai multă consecvenţă şi insistenţă în aplicarea practică a acestora. „R. Moldova trebuie să-şi consolideze de urgenţă capacităţile instituţionale în domeniul demografic. Suntem unica ţară în regiune care nu are o instituţie responsabilă de monitorizarea, cercetarea, dezvoltarea politicilor şi efectuarea prognozelor demografice – unica ţară fără un Centru Naţional de Demografie. De facto, se pare că securitatea demografică a acestei ţări nu îi preocupă pe politicieni. Astăzi suntem cca. 4 mln de locuitori (împreună cu regiunea de Est), – în 2050 vom fi doar 2,5 mln, iar în 2130 – doar 1,5 mln. Păcat că pe politicienii de astăzi nu îi interesează contingentul electoral care va exista peste 50 sau o sută de ani”, a menţionat Gâlcă.